,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger. De stemming zal naar verwachting heel voorzichtig blijven. De aandacht zal gericht zijn op obligatieveilingen van Spanje, Italië en ook van Nederland. We waren jarenlang het toonbeeld van begrotingsdiscipline, maar Nederland dreigt nu stil te gaan staan”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
In Amsterdam krijgen beleggers ook een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Telecombedrijf KPN, uitgever Reed Elsevier, technisch dienstverlener Imtech, softwarebedrijf Unit4 en maker van bakkerijproducten CSM openden voorbeurs de boeken over het eerste kwartaal.
Personeelsreductie
KPN zag in het afgelopen kwartaaal, zoals verwacht, zowel de omzet als de winst dalen. Het bedrijf schuift de geplande personeelsreductie van 4000 à 5000 banen twee jaar naar voren. De reorganisatie zal waarschijnlijk eind 2013 zijn afgerond.
De Nederlandse staat wil dinsdag 1,5 tot 2,5 miljard euro ophalen met de veiling van staatsleningen. Dit is de eerste test op de financiële markten voor Nederland sinds de mislukking van het Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden.
Kabinet Rutte
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's liet maandag weten dat de val van het kabinet Rutte en het uitblijven van een bezuinigingsakkoord negatief kunnen uitpakken voor het kredietoordeel van Nederland. Volgens Moody's staat Nederland er momenteel nog ,,relatief sterk'' voor. Om een verlaging van de kredietwaardigheid te vermijden, moet Nederland begrotingsdiscipline blijven nastreven.
In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag een gemengd beeld zien in navolging van de negatieve stemming in Europa en New York. In Tokio eindigde de Nikkei 0,8 procent lager.
Onzekerheid
Beleggers op de Europese aandelenbeurzen zagen het maandag even niet meer zitten. Ze kampten met politieke onzekerheid in Frankrijk en Nederland, een nieuwe recessie in Spanje en zwakke cijfers over de industrie in de eurozone. Forse koersverliezen waren het gevolg.
De AEX-index sloot 2,6 procent lager op 301,27 punten. Eerder op de dag zakte de Amsterdamse hoofdgraadmeter zelfs even onder de die psychologische grens van 300 punten. De MidKap-index leverde 3 procent in tot 506,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,9 en 3,4 procent.
Beleggers
Beleggers op de Amerikaanse aandelenbeurzen maakten zich maandag ook zorgen over de ontwikkelingen in Europa. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 12.927,17 punten. De S&P 500-index daalde 0,8 procent tot 1366,94 punten en de Nasdaq leverde 1 procent in tot 2970,45 punten.
De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3168 dollar waard, tegen 1,3133 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 103 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,1 procent tot 118,62 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl